dinsdag 23 oktober 2012

Zwavelkopjes


Als natuurfotograaf kom je momenteel heel veel paddenstoelen tegen, zo ook deze! "Een algemeen voorkomende soort, komt in elke paddenstoelenboek voor" werd mij te kennen gegeven op het forum van waarneming.nl. Maar het determineren van paddenstoelen is niet zo eenvoudig hoor! Maar, na wat zoekwerk op internet, heb ik 'm gevonden: De gewone zwavelkop
Gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare), ook: Psilocybe fascicularis) is een in Nederland zeer algemene paddenstoel. De soort is te vinden op stronken en liggende boomstammen van loof- en naaldbomen en vaak groeien de vruchtlichamen in dichte bundels. De paddenstoelen zijn aanwezig van mei tot en met november. De hoed is zwavelgeel met een oranjebruin middengedeelte en heeft een diameter tot 6 centimeter. Aan de rand bevinden zich vaak bruine of bleekgele resten van het velum. 


De plaatjes zijn geelgroenig en worden later donkerbruin.De steel, tot 10 centimeter hoog en een centimeter dik, heeft een vage ringzone en is zwavelgeel, naar de voet aflopend oranjebruin. Sporen zijn paarsbruin. Gewone zwavelkop is bitter van smaak en giftig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten